divendres, 2 d’octubre del 2009

El III Congrés de l'Advocacia Catalana sentarà, a Figueres, les bases per a la modernització de la Justícia



La inauguració ha tingut lloc al Teatre Jardí de Figueres i ha comptat amb la presència de la consellera de Justícia, Montserrat Tura, la presidenta del TSJC, Mª Eugènia Alegret, el president del Consell General de l’Advocacia Espanyola Carlos Carnicer, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Josep Canício, el degà del Col·legi d’Advocats de Figueres, Jaume Torrent, el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert i l’alcalde de Figueres, Santi Vila.

Les conclusions de les ponències i els resultats dels debats que s’estan duent a terme en el marc del III Congrés de l’Advocacia Catalana, seran claus en el Pla de modernització de l’administració de Justícia, segons ha reconegut la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Ma. Eugènia Alegret. L’aplicació de les noves tecnologies serà , també, un fet decisiu a l’hora d’agilitzar els processos judicials, ha destacat Alegret, que ha posat sobre la taula unes dades preocupants: un 77% dels ciutadans consideren que els òrgans judicials funcionen regular, malament o molt malament. “Una administració no es pot permetre aquests marges de desconfiança en la justícia”, ha dit la presidenta del TSJC durant la inauguració, aquest matí del Congrés a Figueres.

Precisament l’ús de les noves tecnologies ha permès generar intensos debats a través de la xarxa, que han escalfat l’ambient d’aquest certamen. I és que, per primer cop, a iniciativa del Col.legi d’Advocats de Figueres, els col·legiats de tot Catalunya han pogut participar en el Congrés molt abans del seu inici, per via telemàtica, exposant les seves opinions en els blocs de temàtiques diverses relacionades amb el món de l’advocacia que s’han penjat a la pàgina web del congrés:
http://www.congresadvocacia.cat/

L’èxit d’aquesta iniciativa ha estat tal que els seus promotors han apuntat la possibilitat de continuar amb els debats dels blocs de manera permanent. Un dels temes que més expectació ha despertat en el col·lectiu és de l’obligatorietat de la col·legiació. “Em penso que la conclusió, sortosament, serà que sí ha de ser obligatòria, però també penso que hem de fer que el fet de pertànyer al Col·legi sigui un opció atractiva per aquells advocats que s’hi han d’integrar”, opina el president del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya, Josep Canício. El president de l’Advocacia Catalana ha destacat també el retard important que presenta l’ús del català en l’àmbit de la Justícia, un fet que cal corregir. “La llengua i el dret són pilars essencials de Catalunya”, ha assegurat Canício.

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha destacat durant la seva intervenció que Catalunya és la comunitat autònoma que més diners inverteix en Justícia per habitant, i més concretament en justícia gratuïta, de manera que cal valorar els resultats d’aquesta inversió per tal que sigui beneficiosa pel ciutadà.

La Fira de l’Advocacia, al Castell de Sant Ferran

El III Congrés de l’Advocacia Catalana compta amb el marc incomparable del castell de Sant Ferran de Figueres per a dur a terme algunes de les seves activitats al marge de les ponències acadèmiques, que se celebren al Teatre El Jardí. En aquest sentit, el degà del Col.legi d’Advocats de Figueres, Jaume Torrent, ha volgut agrair públicament al consorci del castell de Sant Ferran i a l’Ajuntament de la ciutat la seva col·laboració a l’hora de cedir les instal·lacions. A Sant Ferran s’hi celebra la Fira de l’Advocacia, on diferents proveïdors jurídics gaudeixen d’un marc per donar a conèixer les seves darreres aportacions, alhora que acull l’altra gran àrea del Congrés, que tracta sobre internacionalització de despatxos o la seva implementació a l’exterior. També al Castell de Sant Ferran es finalitzaran els debats dels bloc de temàtiques diverses en els quals han participat els col·legiats.

La primera ponència, a càrrec de Joan Manel Abril Campoy, versa sobre el Dret Civil Català en el marc de la Unió Europea. L’ex fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, José Maria Mena Álvarez, es fa càrrec de la segona ponència sobre l’atribució de la instrucció penal al Ministeri Fiscal, mentre que la lletrada Alegria Borràs pronunciarà la tercera gran ponència, sobre Dret Internacional Privat.

L’objectiu del Congrés, que compta amb 350 inscrits, és posar en comú tots aquells temes que preocupen a la professió, així com mantenir un intercanvi d’opinions i experiències entre els advocats participants.