divendres, 2 d’octubre del 2009

El Congrés de l'Advocacia Catalana posa sobre la taula la necessitat d'una important reforma orgànica

Les ponències d'aquest matí en el marc del Congrés que se celebra fins demà a Figueres, han posat de manifest, entre d’altres aspectes, la necessitat d’una urgent reforma orgànica de la Justícia, per tal de garantir els drets fonamentals dels ciutadans.

L’ex fiscal cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), José Maria Mena, i el catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Castelló, Juan Luís Gómez Colomer, han reclamat un canvi de l’actual model processal. Els dos ponents han coincidit a opinar que seria desitjable mantenir la instrucció dels casos penals a càrrec d’un Jutge, si bé caldria modificar l’Estatut del Ministeri Fiscal en molts punts, sobretot per garantir una més gran independència del poder polític .

“Es inevitable que desaparegui la figura del jutge instructor en el sentit actual, d’acord, però si ho hem de fer, fem-ho bé”, ha reclamat Gómez Colomer, tot assenyalant que aquest canvi ha d’anar associat a una reforma amb profunditat del funcionament orgànic del sistema processal. “Es molt difícil ser imparcial quan la Llei diu que sóc part acusadora”, ha advertit Gómez Colomer, fent referència al fet que el Fiscal General de l’Estat és una figura nomenada pel Govern.

L’aspecte de la imparcialitat també ha estat molt criticat per l’ex fiscal cap del TSJC, que ha recordat que el President del Tribunal Suprem també és una figura nomenada pel Govern, a través dels vocals del Consell. “Cal evitar la politització dels càrrecs”, ha dit Mena, que també ha alertat sobre el perill de l’ús de l’acusació popular quan aquesta no sigui de caràcter altruista. “En aquest país hi ha una profunda desconfiança en les institucions: no ens refiem dels nostres fiscals, i aquest sentiment cal eliminar-lo”, ha sentenciat Mena.

El debat, que ha estat moderat pel degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, Miquel Samper, s’ha caracteritzat pels tocs d’humor que han introduït els ponents. “Mai m’han fet cas de res” ha assegurat José Maria Mena després de recordar que ha estat exercint la seva feina a la Fiscalia de Catalunya durant 43 anys ininterromputs. Mena ha aprofitat la seva estada a Figueres per recordar que va viure durant tres anys a la capital altempordanesa, entre els anys 1943 i 1946, “una etapa de la qual conservo molt bons records”, alhora que ha destacat que des de fa dos anys presideix l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates.

Mentrestant, la Fira de l’Advocacia que se celebra al castell de Sant Ferran continua amb la seva activitat multidisciplinar. A més dels estands dels diferents proveïdors jurídics, els debats entorn els blocs penjats a la xarxa i l’apartat que fa referència a la Internacionalització de despatxos, avui han tingut llocs diverses manifestacions culturals com ara la presentació de llibres i d’un CD musical, així com un curs de tast de vins blancs i cava.

Demà dissabte se celebraran les dues últimes ponències al Teatre el Jardí sobre la Necessitat de la Mediació i l’Aplicació de la legislació Comunitària sobre Dret Privat en els Tribunals Espanyols, paral·lelament a la Fira de l’Advocacia. Posteriorment tindrà lloc la clausura del Congrés, a les 14.00 hores, al Castell de Sant Ferran.