dilluns, 19 d’octubre del 2009

L'ABS de Peralada fa controls de Sintrom als malalts cardíacs de manera immediata i sense punció venosa


Els prop de 200 usuaris de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Peralada amb alguna patologia cardíaca que els obliga a controlar el nivell de coagulació de la sang, ja no cal que se sotmetin a una punció venosa i que esperin els resultats de l’anàlisi de sang per ajustar la dosi de Sintrom. Ara, amb una simple punció al dit i a través d’un nou sistema que mesura l’índex de coagulació (INR) per tires reactives, poden saber a l’instant la dosi justa del medicament que hauran de prendre.

El Sintrom és un medicament que disminueix la capacitat de coagulació de la sang, evitant la formació de coàguls que podrien obstruir la circulació en els vasos sanguinis. És un tractament oral, a base d’acenocumarol, que s’aplica a persones amb patologies cardiovasculars diverses, com ara fibril·lació auricular, pròtesis cardíaques o trombofilies, entre d’altres. Els pacients han de controlar-se periòdicament el nivell de coagulació de la sang, ja que existeix el risc d’hemorràgia en cas que la dosi sigui excessiva, o de trombosi en el cas que sigui insuficient. Per aquest motiu, la dosi s’ajusta a cada persona en funció dels resultats d’una prova que mesura el nivell de coagulació, prèvia extracció de sang i el seu posterior anàlisi en un laboratori.

L’ABS de Peralada, gestionat per Albera Salut, ha implantat un nou sistema que permet, amb una simple punxada al dit i a través de tires reactives, assolir immediatament l’índex que mesura el nivell de coagulació de la sang (INR) de manera que el pacient que es medica amb Sintrom pot saber la pauta que haurà de seguir sense necessitat d’extreure sang per via intravenosa, enviar-la al laboratori i esperar els resultats de l’INR. El resultats que s’obtenen amb les tires reactives són encara més fiables que l’anàlisi de sang, i el metge de capçalera pot prescriure la pauta de manera immediata, evitant així desplaçaments innecessaris al centre de salut.

Millorar la qualitat de vida

Dels prop de 7.000 usuaris que depenen de l’Àrea Bàsica de Salut de Peralada, uns 200 es mediquen amb Sintrom. La descentralització, ara fa uns anys, dels controls de Sintrom als Centres d’Assistència Primària (CAP), va suposar un primer pas important pels usuaris de la sanitat pública d’arreu de la comarca, que havien de desplaçar-se mensualment a l’Hospital de Figueres. La prova de l’INR de manera immediata i sense punció venosa és un nou pas que facilita encara més les coses als malalts cardíacs de l’ABS de Peralada, que inclou els municipis de Garriguella, Vilajuïga, Cabanes, Sant Climent Sescebes, Espolla, Masarac, Peralada, Pedret i Marzà, Vilabertran, Vilamaniscle, Mollet de Peralada i Rabós. Les proves es fan als consultoris de cada municipi, encara que en els casos de persones d’edat avançada o amb problemes de mobilitat, se les visita al propi domicili.

“La principal avantatge d’aquest nou mètode és que ens permet fer un control més exhaustiu de cada pacient, disminuint les possibles complicacions, molèsties i desplaçaments del malalt”, destaca Lluís Martínez Via, director d’Albera Salut, per afegir que “la prova es pot fer en qualsevol moment del dia i, en cas que el resultat surti alterat, es pot repetir al moment sense cap problema”. Per al director d’Albera Salut, la implantació d’aquest sistema en el control del Sintrom “ens ha ajudat a millorar la qualitat de vida del pacient”.