dilluns, 11 d’octubre del 2010

L'advocacia catalana acredita més de 300.000 actuacions d’assistència jurídica gratuïta el 2009, amb un cost d’uns 58 milions d’euros


L’advocacia catalana ha acreditat més de 300.000 actuacions d’assistència jurídica gratuïta (torn d’ofici i assistència al detingut) durant l’any 2009, amb un cost d’uns 58 milions d’euros, que han anat a càrrec íntegrament del Departament de Justícia de la Generalitat. El Consell de l’Advocacia Catalana preveu, per aquest any, un augment dels assumptes civils tramitats a través del torn d’ofici. Per contra, els assumptes penals tendeixen a estabilitzar-se o fins i tot a reduir-se. A Catalunya, uns 5.000 advocats es dediquen a la prestació del servei del torn d’ofici i assistència al detingut.

El coordinador del Torn d’Ofici i Assistència Jurídica Gratuïta del Consell dels Il•lustres Col•legis d’Advocats de Catalunya (CICAC) -l’organisme que representa els 14 col•legis d’advocats catalans-, Miquel Puiggalí, preveu per aquest any 2010 “un augment notable sobretot dels assumptes civils, concretats a procediments monitoris o reclamacions de diners, desnonaments i procediments d’execució hipotecària, un fenomen atribuïble a la crisi”, en canvi, i pel que fa altres temes civils o han baixat o s’han estabilitzat, i amb temes penals d’assistència al detingut hi ha un petit descens. Durant l’any 2009 les actuacions meritades pels advocats i advocades de Catalunya van ser un total de 316.214, corresponent a 184.995 a actuacions fetes en procediments judicials i 119.317 en actuacions d’assistència al detingut, i 11.902 en altres actuacions.

Per sufragar la despesa que suposa la prestació d’aquest servei, el Consell de l’Advocacia Catalana ha signat, en data 7 d’octubre un conveni amb el Departament de Justícia, segons el qual l’administració catalana destinarà prop de 60 milions d’euros a l’assistència jurídica gratuïta amb advocat durant l’any 2010. La presidenta del CICAC, Lídia Condal, ha signat l’acord amb la consellera de Justícia, Montserrat Tura.

Tenen dret a l’assistència jurídica gratuïta, com a norma general, tots aquells ciutadans que no disposen dels recursos necessaris per a la seva representació i defensa davant dels Tribunals. Han d’acreditar uns ingressos bruts anuals i per unitat familiar inferiors a 14.910,28 euros. El servei inclou la designació d’un advocat i un procurador designats del torn ofici, l’assessorament i orientació previs al procés judicial, exoneració de proves pericials, publicacions i costes processals i també s’estén a la mediació familiar i privada.

L’Advocacia Catalana estableix les bases del reglament del torn d’ofici

D’altra banda, la comissió del torn d’ofici del CICAC, composada pels 14 Col•legis d’Advocats de Catalunya, es va reunir el passat divendres 8 d’octubre al Món Sant Benet, dins la demarcació del col•legi d’advocats de Manresa, per parlar del futur del torn d’ofici, l’assistència al detingut, el requisits dels advocats i advocades d’accés als serveis, la formació, control de qualitat, l’assistència jurídica gratuïta i els serveis d’orientació. Durant la jornada, el Consell de l’Advocacia Catalana ha establert les bases del futur reglament de funcionament d’aquest servei, alhora que ha unificat els criteris de la prestació del servei per part dels col•legis d’advocats catalans. Aquest acte va comptar amb el finançament de la Caixa d’Advocats.

La presidenta del CICAC i degana de Granollers, Lídia Condal, va inaugurar la jornada, dirigida pel degà de Lleida, Antoni Riba, juntament amb el degà de Manresa, Abel Pié i el degà de Sant Feliu, Miquel Rodríguez. El desenvolupament de la jornada va anar a càrrec del coordinador d’aquests serveis del CICAC, Miquel Puiggalí. A la jornada van assistir, entre d’altres, un representant dels joves advocats de Catalunya, Ferran Brugalada.