dimarts, 8 d’agost del 2017

Coloms amb missatge


El meu article publicat al Diari de Girona el 08/08/2017

Article

A les grans guerres del segle XX els coloms eren l’equivalent al whatsApp d’avui en dia. Només l’espionatge britànic es calcula que va utilitzar, durant la Segona Guerra Mundial, uns 250.000 coloms missatgers per transmetre als aliats els moviments de les tropes alemanyes. Eren unes aus apreciades pel seu sentit de l’orientació i la capacitat de volar durant llargs recorreguts sense ser interceptades. Ara, gairebé 75 anys després, els coloms són animals sedentaris, acostumats a l’hàbitat urbà, que s’enfronten a una nova ‘guerra’, la que moltes ciutats els hi han declarat per frenar la seva sobrepoblació.

És aquesta una guerra que alguns voldrien practicar a canonades, com es feia al segle passat, on l’objectiu era eliminar l’enemic sense valorar-ne les conseqüències. Avui, sortosament, l’evolució de la ciència no només posa al nostre abast mètodes més efectius, sinó també més ètics. Un d’aquests avenços és el pinso anticonceptiu.

Un estudi fet per l’Agència de Salut Pública i el Museu de Ciències Naturals de Catalunya demostra que la població de coloms va augmentar a Barcelona un 95% entre els anys 1991 i 2006, període durant el qual es van matar de forma massiva i indiscriminada milers de coloms per intentar reduir la població. En canvi, el subministrament de pinso anticonceptiu a aquestes aus ha demostrat, segons diversos estudis científics, una efectivitat molt elevada: la població de coloms es redueix entre un 30 i un 50% en un any i fins a un 80% a quatre-cinc anys vista.

Moltes grans ciutats europees ja l’utilitzen, i a Catalunya està implantat en una vintena de municipis, l’últim dels quals ha estat Barcelona. Avalat per les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels Col·legis d’Advocats, aquest mètode va en la línia de la Llei catalana de Protecció dels animals i permet controlar la població de coloms d’una forma ètica, efectiva i, a mig i llarg termini, amb una menor despesa per al ciutadà.

Cal celebrar que Figueres sigui la nova ciutat catalana que se sumarà a aquest sistema de control de la població de coloms que tants bons resultats està donant en altres municipis. I cal esperar del govern municipal el compromís democràtic amb els acords aprovats pel ple, com no podria ser d’una altra manera. La ciutat ja ha expressat el seu missatge. Ara només cal llegir-lo i que es compleixi.


Magda Pujol
Periodista i Consultora de Comunicació
@mgpujol