dimarts, 18 de març del 2014

De la física dels rellotges tous a la química dels ous ferrats


Article d'Opinió publicat a l'EMPORDÀ el 25.03.2014

Escoltant #FerranAdrià: Creativitat, talent, esforç i generositat als servei del país. Intel·ligència i sentit del humor’. Amb aquest tuit resumia les sensacions que transmetia Ferran Adrià un dels assistents al col·loqui organitzat per El Periòdico el passat dimarts 4 de març a l'hotel Juan Carlos I de Barcelona. Allà és on Adrià ha presentat en societat les claus d’El Bulli Foundation, desgranant, una per una, les tres potes que tindrà: El Bulli1846 (el projecte de cala Montjoi), el Bulli DNA (l’equip creatiu que hi haurà al darrera) i la Bullipèdia (el projecte que es transmetrà per internet). I també on ha mostrat una imatge virtual de com quedarà el projecte de cala Montjoi.  ‘I aquest és el nou Bulli. Veritat que no té cap impacte?’, preguntava Ferran Adrià a l’auditori.
El projecte es presentarà a l’Alt Empordà, on ja ha rebut crítiques per part d’algunes persones i entitats ecologistes. Altres, com Jordi Sargatal s’han mostrat obertament favorables al projecte de cala Montjoi. ‘Jo crec que ens els parcs naturals s’han de fer activitats culturals’ va dir Adrià. En això coincideixo plenament amb ell, i confio que els que ho critiquen reflexionin sobre la transcendència del projecte. No dubto que l’equip que dirigeix l’arquitecte Enric Ruiz-Geli –un dels fundadors de Salvem l’Empordà- haurà trobat la manera que El Bulli arribi a fondre’s amb el paisatge amb el mínim d’impacte possible. I el projecte de Ferran Adrià ha de ser una realitat, perquè pesen molt més els ‘pros’ que els ‘contres’. Tots sabem el que costa la desestacionalització de la temporada turística en els municipis altempordanesos. Només Figueres se salva, gràcies a l’imant de la Fundació Gala Dalí.
Tothom reconeix la genialitat de Dalí, i ara resulta que la tramuntana ens porta un altre geni que pot contribuir a diversificar l’oferta cultural de la comarca. ‘El talent que hi ha en aquest país és brutal, però falla el sistema’, va dir Ferran Adrià durant el col·loqui. No podem evitar la fuga de cervells, però a una persona reconeguda com el millor xef del món, que t’explica que està descodificant el genoma de la gastronomia i el genoma del procés creatiu, no li podem fallar. ‘Fer un ou ferrat és pura física i química’, sentenciava Adrià davant un públic majoritàriament barceloní que l’escoltava entre divertit i fascinat. Tant com fascinen els rellotges tous als milers de visitants que rep cada any el Museu Dalí.