dimarts, 11 de març del 2014

Acord entre el Departament de Justícia, la Diputació de Barcelona i el Consell de l’Advocacia Catalana, per a la creació de punts d’atenció jurídica gratuïta

El conseller de Justícia, Germà Gordó; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, han signat avui un Acord marc de col·laboració per a la creació de punts d’orientació jurídica municipals. 

El Conveni té com a objectiu establir punts d’orientació jurídica municipals destinats als usuaris dels diferents municipis de la demarcació de Barcelona, per atendre consultes derivades de la situació de crisi o relatives als compliments contractuals i a les hipoteques d’habitatge, així com per prestar serveis d’atenció a la dona, entre d’altres.


L’Acord permet la implementació de punts d’atenció jurídica, prestada pels col·legis d’advocats a diferents municipis de la província de Barcelona, que es destinaran als usuaris dels serveis socials amb l’objectiu de proporcionar-los un primer consell orientador i gratuït, relatiu a aspectes jurídics que puguin derivar-se de l’actual situació de crisi, així com d’informar-los de la possibilitat de recórrer als serveis de mediació o altres sistemes alternatius de resolució de conflictes.


 L’objectiu de l’Acord és que aquests punts, que finança la Diputació de Barcelona, prestin informació als usuaris que s’adrecen als serveis socials de l’Ajuntament. Els punts d’orientació jurídica també proporcionaran informació respecte a la documentació necessària per sol·licitar el dret a l’assistència jurídica gratuïta, d’acord amb les prescripcions de la Llei 1/1996, d’assistència jurídica gratuïta. Les persones que tinguin dret a rebre assistència jurídica gratuïta, es derivaran al Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) que per territori els correspongui. El SOJ el presten els col·legis d’advocats amb el suport del Departament de Justícia, que en finança el cost.