dimecres, 17 de febrer del 2010

Un llibre del Col•legi d’Advocats de Figueres relata fets històrics insòlits relacionats amb la institució

El proper dimarts 23 de febrer es presentarà a Figueres el llibre de Montse Soms que, sota el títol “Històries de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Figueres”, repassa diversos fets històrics de la institució.

El llibre, que ha estat guardonat amb el premi “Degà Roda Ventura” de publicacions jurídiques d’àmbit estatal que convoca el Col·legi d’Advocats de Barcelona, repassa la història de la institució figuerenca des de la seva fundació, l’any 1841, fins al 1936. L’autora ja prepara el segon volum, que abraçarà des d'aquesta data fins a l’actualitat. El llibre constata i documenta -entre d’altres coses- que el de Figueres és el segon Col·legi d’Advocats més antic de Catalunya, després del de Barcelona, alhora que recull un munt d’anècdotes i fets històrics insòlits, que es remunten fins molt abans de la constitució del Col·legi. Des de l’improvisada cerimònia nupcial a Figueres de Felip V amb la jove princesa Maria Lluïsa Gabriela de Saboya, l’any 1701, fins a l’oposició del col·lectiu de l’advocacia al projecte del Govern central, que pretenia traslladar 2.400 presos d’Àfrica al castell de Sant Ferran, convertint la fortalesa en presidi nacional, l’any 1906, passant per la que va ser la primera vaga nacional de tot un partit judicial a Catalunya, el 1889.

L’acte tindrà lloc a la sala d'actes del Col·legi d’Advocats de Figueres el proper dimarts 23 de febrer a les 19.00 hores i comptarà amb l’assistència del president de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, el president del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya, Josep Canício, el degà del Col·legi d’Advocats de Figueres, Jaume Torrent, la directora dels Serveis Territorials de Justícia a Girona, Carme Sitges, l’alcalde de Figueres, Santi Vila, i l’autora del llibre, l'advocada figuerenca Montse Soms.