diumenge, 13 de novembre del 2011

El Consell de l’Advocacia Catalana premia al fiscal de Medi Ambient de Tarragona, José Ignacio Monreal, per normalitzar l’ús del català a la justícia


La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha lliurat el premi

El Consell dels Il•lustres Col•legis d’Advocats de Catalunya (CICAC) ha guardonat al fiscal degà de Medi Ambient i Urbanisme de Tarragona, José Ignacio Monreal, per la normalització que ha fet de l’ús del català a la Fiscalia de Tarragona. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, li ha lliurat aquest migdia, a l'Ajuntament de Tarragona, el VIIè. premi Agustí Juandó i Royo, un guardó instaurat pel CICAC en reconeixement a aquelles persones o entitats que s’hagin destacat per la defensa i lluita de la llengua catalana en l’àmbit jurídic.

Tot i haver nascut i estudiat fora de Catalunya, José Ignacio Monreal treballa, escriu i parla en català. Nascut a Saragossa l’any 1960, va començar a treballar a la Fiscalia de Tarragona l’any 1985 i des d’aleshores ha exercit en diferents àrees de la Fiscalia de Menors –on va implantar el català com a llengua d’ús habitual-, ha estat fiscal delegat a Tarragona i actualment és fiscal Degà de Medi Ambient i Urbanisme de Tarragona. Al llarg de la seva trajectòria professional s’ha destacat sempre per la normalització en l’ús del català a la justícia, actitud que ha produït un efecte de reconeixement entre l’advocacia i que l’ha fet mereixedor del Guardó d’aquest any.

Per al president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana, Josep Canício “el fet que una persona que no està obligada a fer-ho i que, a més no és catalanoparlant d’origen, demostri una sensibilitat i respecte envers la nostra llengua i en faci un ús habitual en la seva activitat professional, converteix al fiscal Monreal en una clara referència a l’hora d’assolir la plena normalitat en l’utilització del català en l’àmbit jurídic”.

Una iniciativa inclosa al Pla de Treball subscrit amb la Generalitat

El lliurament del Premi Juandó i Royo, per part de l’advocacia catalana, a una persona o entitat que s’hagin destacat per l’ús i promoció del català a la justícia, es una de les iniciatives que s’emmarquen en el Pla de Treball 2011 subscrit per la Generalitat i el Consell de l’Advocacia Catalana. Des de la seva instauració, l’any 2004, diverses persones i entitats han estat reconegudes amb aquest premi, que té com a objectiu sensibilitzar el món jurídic envers l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits judicials.

El premi porta el nom de l’advocat Agustí Juandó i Royo, que va ser secretari de l’Audiència Provincial de Barcelona el 1936. El 19 de juny de 1939 Juandó i Royo va ser sotmès a un consell de guerra en què es va incloure com a fet inculpatori la tasca de normalització de l’ús de la llengua que va fer a l’Audiència Provincial. Se’l va condemnar a pena de mort per rebel•lió militar i va ser afusellat el 9 de juliol de 1939.

L’any 2004 la Comissió de Llengua del Consell de la Advocacia Catalana va instaurar el guardó, que anualment reconeix aquelles persones o entitats que en la seva trajectòria professional han destacat per la defensa i la lluita de la llengua catalana en l’àmbit jurídic. L’any 2005 van ser premiats el Jutge de Pau d’Anglès, Pere Figuereda, i el d’Arbúcies, Josep Maria Iglesies, mentre que el 2006 el guardó es va lliurar als advocats Sebastià Frau i Mercè Teodoro. L’any 2007 el van rebre els notaris de Barcelona Lluís Jou i Eladi Crehuet, juntament amb el de Girona, Joan Bernà. El magistrat balear Gabriel Fiol va ser distingit amb aquest reconeixement l’any 2008, mentre que el 2009 se’l va endur el Col•legi d’Advocats dels Pirineus Orientals, representat pel seu degà, Hervé Germà. L’any passat se’l va endur l’advocada de Lleida Antònia Forrellad.